Beginnen aan een sportdieet

Veel mensen die aan fitness doen denken dat zij het ideale lichaam verkrijgen door goed en vaak te sporten. Dit is deels waar, echter is een goede voorbereiding ook van groot belang. Deze voorbereiding bereik je door het volgen van een sportdieet. Hierbij let je goed op je behoefte en pas je de voeding aan op je doel. Een sportdieet is dan ook van essentieel belang als je af wilt vallen of spiermassa op wilt bouwen.

Juiste voeding

Bij een sportdieet is het van belang dat je de enkele belangrijke voedingsstoffen in de juiste
hoeveelheden binnen krijgt. De voedingsstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten zijn hierbij het belangrijkst. Hier wordt dan ook de meeste nadruk op gelegd. Het ligt aan je doel hoe het sportdieet precies wordt ingedeeld. Wanneer je alleen af wilt vallen zal je onder je energiebehoefte moeten gaan zitten en dus minder calorieën binnen krijgen. Wil je echter spiermassa aankomen dan is het vaak nodig dat je juist meer calorieën binnen krijgt dan dat je nodig hebt. Deze gebruik je dan tijdens de training om spiermassa op te bouwen.

Daarnaast is het van belang dat je de juiste en gezonde voeding binnen krijgt. Hierdoor is ook de kwaliteit van de voedingsstoffen hoger. Dit maakt dat je gezonder leeft en minder slechte vetten binnen krijgt. Hier heb je ook tijdens het sporten niets aan. Sportvoeding moet dus goed in balans en goed doordacht zijn voordat je er mee begint. Ook dien je het doel dat je wilt bereiken helder voor ogen te hebben.

Koolhydraten
Deze voedingsstof is een zeer belangrijke bron om je energie op peil te houden zodat je de training intensief kunt maken. Het is dan ook van belang om de juiste koolhydraten op de juiste momenten binnen te krijgen. Hierdoor is de balans optimaal en ben je beter in staat de training goed te doorstaan. Wanneer je de training intensief en explosief maakt ben je sneller in staat spiermassa op te bouwen.

Vetten
Ook vetten zijn een belangrijke bron in het sportdieet. Echter moeten dit wel de juiste vetten zijn, geen verzadigde vetten. Daarnaast hoef je ook niet heel veel vetten binnen te krijgen om toch goed te kunnen sporten. Goede vetten vind je vooral in vis en vlees.

Eiwitten
gebroken eiEen goede hoeveelheid eiwitten in je lichaam is ook van essentieel belang om intensief te kunnen sporten. Onder invloed van eiwitten bouw je namelijk kracht op in je lichaam. Deze kracht zet je dan weer in tijdens het sporten, zodat je de training langer vol kunt houden en intensiever kunt maken. Ook hierbij geldt dat een overmatige inname van eiwitten niet de bedoeling is. Alle drie de voedingsstoffen dienen mooi in balans te zijn voor het optimale resultaat.

Overige tips

Naast de juiste inname van de belangrijke voedingsstoffen is het ook van belang om je vochtbalans op peil te houden. Dit kun je het beste realiseren door veel water te drinken. Tijdens de training verlies je veel vocht, om goed te kunnen herstellen dien je het verloren vocht weer aan te vullen. Hierdoor ben je weer sneller fit voor een volgende training. Daarnaast is variatie ook heel belangrijk in het dieet. Dit voorkomt niet alleen dat je uitgekeken raakt op het dieet, ook je lichaam reageert gelijk op de voeding die je binnen krijgt. Zo zijn ook vitaminen en mineralen zeer belangrijk binnen het dieet. Het eten van voldoende groente en fruit is dan ook aangeraden.