Doping gebruik in de sport

Veel mensen zijn er op uit om hun prestaties tijdens het sporten te verhogen en besluiten om dopingmiddelen te gebruiken. Uiteraard is dit binnen wedstrijdverband ten strengste verboden, omdat je hierdoor een oneerlijke voorsprong op je tegenstanders krijgt. Je kunt dan ook geschorst worden als je tijdens een wedstrijd wordt gepakt op doping. Amateursporters die alleen trainen hebben geen last van testen die zij moeten ondergaan. Zij kunnen dus wel gebruik maken van verschillende doping soorten. Uiteraard is veilig en verantwoord gebruik van doping vereist, omdat er soms ernstige risico’s bij komen kijken.

Overtreden van dopingwet

De wereldwijd opererende dopingautoriteit spreekt al vrij snel van een overtreding van de dopingwet. Zo is het niet altijd noodzakelijk om daadwerkelijk geschorst te worden wanneer je doping hebt gebruikt. Ook een poging tot het gebruik van doping wordt gezien als een overtreding. Zelf het niet volledig meewerken aan of manipuleren van de dopingtest kan reden zijn om je te schorsen van de wedstrijd. Echter is niet iedere vorm van prestatie verhogende middelen even eenvoudig op te sporten tijdens de verschillende tests die worden afgenomen. Echter is het gebruik van doping uiteraard niet eerlijk tegenover je tegenstanders.

Verschillende soorten

Er zijn een groot aantal verschillende soorten doping te onderscheiden. Iedere vorm heeft zo zijn eigen werking en doel. Zo wordt er ten eerste vaak verschil gemaakt in doping voor de duursport of krachtsport. Deze verschillende vormen van sport hebben namelijk zo hun eigen kenmerken, waardoor een krachtsporter vaak niet veel voordelen ondervindt van het gebruiken van een vorm van doping die gericht is op de duursporter.

Anabole steroïden

Een vorm van doping die voor zowel beide vormen van sporten zijn geschikt zijn de anabole steroïden, vaak afgekort tot anabolen. Echter kom je deze vaker bij krachtsporten tegen, omdat je onder invloed van deze vorm van doping sneller in staat bent spiermassa op te bouwen. Ook een duursporter kan voordelen ondervinden van het gebruik van anabolen. Zo kun je je vaak beter concentreren na het gebruik van anabolen en beschik je over een langer uithoudingsvermogen. Vooral duursporten staan er om bekend dat er een hoge prestatie wordt gevraagd gedurende een lange periode, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen. Het gebruik van anabolen kan ook voor deze sporters aantrekkelijk zijn. Doordat er een aantal kunstmatige stoffen aan de anabolen zijn toegevoegd is het gebruik niet altijd even veilig en verantwoord. Er kleven dan ook behoorlijk wat risico’s aan het gebruik van deze vorm van doping.

wielrenner gogerd bekend drugs

Bètablokkers

Een vorm van doping die je niet heel vaak hoort zijn de bètablokkers. Echter hebben een aantal sporters hier wel degelijk voordeel van. Door het gebruik van de bètablokkers gaat je hart minder snel slaan. Vooral bij sporten die een hoge mate van concentratie vragen is deze vorm van doping dan ook populair. Je gaat door het gebruik van de bètablokkers bijvoorbeeld veel minder trillen.

Bloeddoping

Een veelgehoorde vorm van doping is bloeddoping. In het kort komt deze vorm er op neer dat er meer rode bloedcellen in je lichaam worden gebracht. Hoe meer rode bloedcellen je hebt, hoe meer zuurstof er in je bloed zit. Dit houdt een langer uithoudingsvermogen in. Ook epo valt onder deze vorm van doping en wordt veel in het wielrennen gebruikt, kader abdolah.